Piškotki niso nič novega, saj jih imamo vsi obiskovalci spletnih strani že od nekdaj na svojih računalnikih, tablicah, mobilnih napravah, … Shranjujejo se sproti, ko obiščemo spletno stran, ne da bi vedeli. Skoraj ne obstaja spletna stran, ki ne bi vsebovala piškotkov. Nova pa je zakonodaja (ZEKom-1), s katero prihaja do sprememb o obveščanju in soglašanju obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kot večina spletnih strani, tudi portal aci-slovenia.org uporablja t.i. piškotke (ang. Cookies) zaanonimno beleženje obiska, povezovanje s socialnimi omrežji (Facebook, LinkedIn, Twitter …) in izboljšanje uporabniške izkušnje obiskovalcev spletnega mesta aci-slovenia.org.  Zbrani podatki ne omogočajo identifikacije uporabnika in ne vsebujejo nobenega osebnega podatka o uporabniku.

Piškotke uporabljamo za vodenje statistike obiska (Google Analytics), povezovanje s socialnimi omrežji (Facebook, Twitter, Pinterest, Google+) in za zagotavljanje varnosti naših obiskovalcev v primeru poskusa zlorabe sistema.

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta (osebni računalnik, mobilni telefon, tablica) z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

  • Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev.
  • Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov.
  • Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša.
  • Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.

Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Google Analytics Anonimno zbiramo podatke o uporabi spletišča za izboljšavo uporabniške izkušnje. Storitev Google Analytics nastavi naslednje piškotke:

Ime Namen Veljavnost
_utma To naključno ustvarjeno število se uporablja za določitev unikatnih obiskovalcev našega spletnega mesta. 2 leti
_utmb To naključno ustvarjeno število se uporablja v povezavi z _utmc za izračun povprečnega časa obiska spletnega mesta. 30 minut
_utmc To naključno ustvarjeno število se uporablja v povezavi z _utmb za izračun povprečnega časa obiska spletnega mesta. dokler ne zaprete brskalnika
_utmz To je naključno ustvarjeno število in informacija o tem kako ste prišli na to spletno stran (npr. direktno ali prek povezave, iskalnika, sponzorirane povezave). 6 mesecev
_utmt Omjevanje pogostosti zahtevkov. 10 minut
_utmv To je naključno število, ki se uporablja za shranjevanje različnih vrednosti.

Administrator
ACI Slovenia