25. jubilejna redna letna skupščina društva ACI SLOVENIJA v Kranjski Gori

Od 9. do 11. junija 2017 je v Kranjski Gori potekala 25. jubilejna skupščina društva ACI Slovenija, ki združuje 70 slovenskih deviznih trgovcev in upraviteljev premoženja in deluje pod okriljem mednarodnega združenja ACI – The Financial Markets Association. Glavni cilj združenja je razvoj finančnih trgov in uveljavljanje enotne tržne prakse.

Ob jubileju je društvo ACI Slovenija pripravilo še posebej pester strokovni program v sodelovanju s tujimi in domačimi strokovnjaki. Dogodka se je udeležilo 35 tujih gostov iz cele Evrope in 66 domačih gostov. V petek na skupščini so bili g. Janku Tratniku, g. Branku Kobalu ter g. Vladimirju Arambašiću, podeljeni nazivi častnih članov ACI Slovenija. Po skupščini (z volitvami novega predsedstva) je udeležence nagovoril dr. Primož Dolenc, namestnik guvernerja Banke Slovenije. Sledila je okrogla miza na temo prihodnosti bančnega sektorja, ki jo je moderiral g. Matevž Zbašnik. Na okrogli mizi so sodelovali g. Reinhold Felber (Banque Centrale du Luxembourg), g. Manfred Wiebogen (častni predsednik svetovnega združenja ACI FMA), g. Peter Hahn (Commerzbank AG) ter g. Andrej Meža (NLB d.d).

Sobotne strokovne delavnice je otvoril priznani karizmatični analitik in večkratni gost na ACI dogodkih g. Richard McGuire iz Rabobank International z odlično predstavitvijo ‘Vpliv populizma na globalne finančne trge’. V nadaljevanju je g. Tobias Helmersson iz ECB predstavil nov Kodeks enotnih standardov in načel deviznega trga (FX Global Code), ki je stopil v veljavo 25. maja 2017; ga. Alenka Gedrih iz BS pa je podala informacijo o poteku implementacije kodeksa v BS ter pričakovanj BS glede spoštovanja kodeksa s strani nasprotnih strank. Strokovni program se je zaključil s predstavitvama sponzorja Thomson Reuters ‘Izzivi načela najboljše izvršitve posla v okviru MiFID II’ ter MTS Markets ‘Vpliv QE na trge državnih obveznic’.

Po strokovnem delu so se udeleženci s panoramskim avtobusom odpeljali v Planico, kjer so si ogledali Nordijski center, se podali na letalnico (eni peš, eni s sedežnico), najpogumnejši pa so se spustili po zipline-u! Po adrenalinskem vložku so se okrepčali na pikniku na terasi restavracije Čaplja pod Bloudkovo skakalnico z idiličnim pogledom na s soncem obsijane gore. Navdušenje udeležencev nad čudovito pokrajino kot tudi organizacijo je bilo izjemno, kar bo gotovo precejšen izziv za naslednje predsedstvo.