Globalni obeti 2015 in listinjenje v Sloveniji

Dne 22.01.2015 je društvo ACI Slovenija v sodelovanju z generalnim sponzorjem MTS Group organiziralo konferenco Globalni obeti 2015 in listinjenje v Sloveniji”. Program dogodka je bil razdeljen na dva sklopa, listinjenje in izdaja obveznic v Sloveniji ter globalni obeti v 2015, predavali pa so ugledni domači in tuji gostje z bogatimi poslovnimi izkušnjami.

Slušatelje je z otvoritvenim nagovorom pozdravil predsednik društva ACI Slovenija, Matevž Zbašnik iz Banke Slovenije, program se je nato nadaljeval s predstavitvijo predstavnice MTS Group, ki je povzela glavne značilnosti trgovanja s slovenskimi državnimi obveznicami na trgovalni platformi MTS Slovenija.

Sledil je prvi blok konference z naslovom »Listinjenje in izdaja kritnih obveznic v Sloveniji«, v sklopu katerega sta nam izkušnje na temo ABS in kritnih obveznic v slovenskem prostoru predstavili Damjana Lavrič in Metka Skvarča iz NLB d.d. Za primerjavo, smo povabili strokovnjaka iz tujine, Stefana Patruna iz Intese Sanpaolo Bank S.p.A., ki je prestavil lastne izkušnje pri izdaji ABS-ov in kritnih obveznic na italijanskem trgu. Pridobljene informacije smo udeleženci oplemenitili z razpravo na temo listninjena in izdaje kritnih obveznic, ki jo je vodil Matevž Zbašnik, svoje izkušnje pri izdajah oz. poskusih izdaj pa so nam predstavili Damjana Lavrič iz NLB d.d., Metka Skvarča iz NLB d.d., Stefano Patruno iz Intesa Sanpaolo S.p.A., Aleš Ipavec iz Hypo Alpe Adria Banka d.d. in Boštjan Tolar iz Unicredit Slovenija d.d.. Smiselnost uporabe ABS in kritih obveznic kot alternativni vir financiranja je še posebej aktualen v luči izvajanja programov odkupovanja le-teh s strani Evrosistema v okviru programov ABSPP in CBPP3. Z bančnega vidika izdaje vrednostnih papirjev smo se nato premaknili v podjetniški vidik, kjer nam je Gregor Lojk iz GEN-I predstavil, zakaj je izdaja vrednostnih papirjev za podjetje lahko zanimiva. Njegova stališča je podkrepil Valter Grilanc iz Ilirike. Sledila je razprava na temo izdaje podjetniških obveznic , ki jo je vodil in moderiral Rok Pivk iz Zavarovalnice Triglav d.d. Na okrogli mizi sta sodelovala še Gregor Lojk iz GEN-I in Valter Grilanc iz Ilirike.

ACI-950 ACI-942 ACI-938 ACI-926 ACI-922 ACI-920 ACI-918 ACI-912 ACI-908 ACI-906 ACI-903 ACI-901 ACI-900

Rdeča nit drugega bloka konference so bili »Globalni obeti v 2015«. Svoje napovedi za leto 2015 sta predstavila dva ugledna ekonomista, Juan Perez-Campanero iz Santander in Mariano Cena, Goldman Sachs.

Dogodka se je udeležilo več kot 80 udeležencev, obenem pa smo v ACI Slovenija zaradi izredno pozitivnega odziva udeležencev, z izpeljanim dogodkom, zadovoljni. Izobraževanje naših članov pa ostaja prednostna naloga društva.

Društvo ACI Slovenija
Matevž Zbašnik
Klara Koren

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor