V četrtek, 31. januarja 2019, je združenje ACI Slovenija organiziralo že peto konferenco Globalni obeti 2019. Uvodoma je ga. Urška Smolnikar, članica Odbora za izobraževanje, predstavila izobraževalne programe, ki jih izvaja ACI Slovenija, namenjene pripravi na izpite za pridobitev mednarodno priznanih certifikatov (ACI dealing certificate in ACI diploma). Z letošnjim letom je namreč ponovno možno opravljati izpite v Sloveniji. Prvi sklop predavanj (Trg obveznic in ECB monetarna politika v 2019) je otvoril priznan in izjemno karizmatičen analitik g. Richard McGuire iz Rabobank International (Head of Rates Strategy), mnogokrat citirani analitik na Bloombergu in Reutersu ter reden komentator finančnih trgov televizijske mreže CNBC. V Sloveniji je prvič predaval že pred desetimi leti na letni skupščini ACI Slovenija na Bledu. G. McGuire je predstavil izgled trgov obveznic v obdobju zaključevanja kvantitativnega rahljanja denarnih politik pomembnejših centralnih bank (The outlook for rates in the post-QE era: Unrolling the barrel). Analiziral je obnašanje finančnih trgov v času kvantitativnega rahljanja denarne politike (Quantitative Easing -QE) ter razkril svoj pogled na kvantitativno omejevanje denarnih politik (Quantitative Tightening – QT). V nadaljevanju je g. Daniel Lamy (Executive Director, European Credit Strategy, J.P. Morgan) predstavil izglede za evropski trg podjetniških obveznic za leto 2019, vključno z napovedmi izdaj in opisi glavnih dejavnikov, ki naj bi vplivali na kreditne pribitke v letošnjem letu. Prvi sklop je zaključil Marjan Divjak (generalni direktor Direktorata za zakladništvo MF) s predstavitvijo dosedanjih aktivnosti ter planov izdaj SI zakladnice v tem letu. Ob tem je pojasnil tudi način izbire organizatorjev sindiciranih izdaj SI državnih obveznic.

Po predstavitvi glavnega sponzorja dogodka MTS Markets (ga. Giedre Drake) je v drugem sklopu regulatorno tematiko o minimalnih zahtevah glede kapitala in kvalificiranih obveznosti – MREL odlično predstavil g. Lucas Gnehm (DCM Senior Expert, Erste Group Bank AG) s poudarkom na implikacije tržnega vidika.

Konferenco je s svojim nekoliko drugačnim, in za nas finančnike zelo zanimivim, pogledom na Brexit zaključil sociolog g. Marko Balažic (generalni sekretar, Fokus 2031).

Odzivi na konferenco so bili zelo pozitivni, kar nam daje motivacijo za naprej.