26. redna letna skupščina društva ACI SLOVENIJA v Portorožu

Od 15. do 17. junija 2018 je v Portorožu potekala 26. redna letna skupščina združenja ACI Slovenija, ki združuje 90 slovenskih deviznih trgovcev in upraviteljev premoženja in deluje pod okriljem mednarodnega združenja ACI – The Financial Markets Association. Glavni cilj združenja je razvoj finančnih trgov, uveljavljanje enotne tržne prakse in izobraževanje svojih članov.

Združenje ACI Slovenija je pripravilo pester strokovni program v sodelovanju s tujimi in domačimi strokovnjaki. Dogodka se je udeležilo 31 tujih gostov iz Evrope, ZDA ter Japonske, in 72 domačih gostov. V petek na letni skupščini je predsednik ACI Slovenija Matjaž Stritih predstavil delovanje društva v preteklem letu in predloge sprememb statuta. Najbolj ponosni smo na povečanje članstva, saj smo uspeli pridobiti 21 novih članov. Po skupščini sta člane nagovorila Andrej Meža iz NLB d.d. in Rui Correia, predstavnik izobraževalnega odbora mednarodnega združenja ACI FMA.

Sobotne strokovne delavnice je otvoril priznani analitik Johannes Mayr iz Bayern LB, ki je podal pregled globalnih finančnih trgov s poudarkom na ECB denarni politiki. V nadaljevanju je Rui Correia predstavil vpliv (1. januarja letos sprejete) nove regulative MiFID II na finančne trge. Poleg tega je podal ključne informacije o Kodeksu enotnih standardov in načel deviznega trga (FX Global Code) ter povezavo nekaterih načel kodeksa z MiFID II. Regulatorno tematiko je zaokrožila predstavnica Banke Slovenije Cilka Ferjančič s predstavitvijo reform referenčnih obrestnih mer v Evropi in ZDA. V drugem sklopu sta Živa Petkovšek in Jernej Gregorič iz Banke Slovenije predstavila kvantitativni model za taktično pozicioniranje proti primerjalnim portfeljem, ki so ga razvili v odseku Upravljanje premoženja. Konferenčni del je s svojim pogledom na umetno inteligenco in iz nje izhajajoče investicijske priložnosti zaključila priznana strokovnjakinja Beijia Ma iz Bank of America Merrill Lynch.

Po strokovnem delu je sledil družabni del, kjer so si udeleženci ogledali pridelavo oljčnega olja v Oljarni Lisjak, degustirali različne vrste oljčnega olja in istrskih lokalnih vin. Po degustaciji so se udeleženci okrepčali z izbrano domačo hrano. K uspešnemu zaključku srečanja sta svoje dodala izvrstna istrska kulinarika in čudovita istrska pokrajina.