30. jubilejna letna skupščina društva ACI Slovenija

Društvo ACI Slovenija, združenje udeležencev finančnih trgov, je organiziralo 30. jubilejno letno skupščino od 17. do 19. junija 2022 v Grand hotelu Bernardin v Portorožu. Skupščine se je udeležilo 125 gostov. Poleg članov društva iz 25 slovenskih finančnih institucij se je dogodka udeležilo tudi 42 poslovnih partnerjev naših članov iz 28 institucij iz Avstrije, Nemčije, Švice, Francije, Nizozemske, Velike Britanije in držav nekdanje Jugoslavije.

S slavnostno 30. jubilejno letno skupščino smo  pričeli v petek popoldne. Uvodoma sta na 30. redni letni skupščini delovanje društva predstavila predsednica Alenka Gedrih iz Banke Slovenije ter blagajnik društva Mitja Smrdelj iz Addiko banke. Organizacija tako pomembnega jubileja po treh letih prekinitve zaradi covida-19 je bila plod skoraj enoletnega dela vseh sedmih članov predsedstva; poleg prej navedenih še Urške Smolnikar, podpredsednice društva, iz Banke Sparkasse, Primoža Cenclja, sekretarja društva, iz Generali Investments, članov Igorja Bizimoskega in Roka Makovca iz Nove KBM ter Branka Hafnerja iz NLB d.d. Pozitivno mnenje k delovanju in poslovanju društva je na koncu podal predsednik Nadzornega odbora Matej Pirc iz Nove KBM; članica Častnega razsodišča Katja Koren iz Banke Slovenije pa je poročala, da tudi v tem letu niso obravnavali nobenega primera.

V društvu smo posebej ponosni na povečanje števila članov nad magično mejo 100, ki je bilo v veliki meri posledica naše hitre prilagoditve koronskim razmeram in organizacije skupno 12 spletnih seminarjev v našem dosedanjem dvoletnem mandatu. V letu 2022 se nam je pridružilo kar 12 novih članov, tako da naša ACI skupnost sedaj šteje 106 članov. Dodatno je našo nadgradnjo sodelovanja z regionalnimi društvi (ACI Srbija, ACI Makedonija, ACI Hrvaška) in društvom CFA Slovenija v pozdravnem nagovoru izpostavil predsednik evropskega in srbskega ACI združenja Branko Petrović.

Po zaključku redne letne skupščine, ko so se članom pridružili še ostali gostje, nas je nagovorila  namestnica guvernerja Banke Slovenije Tina Žumer, ki je med drugim spregovorila o makroekonomskih razmerah in izzivih na področju denarne politike – o spopadanju z visoko inflacijo in o normalizaciji denarne politike. Sledila je okrogla miza na kateri so sodelovali bivša predsednika ACI Slovenija Aleš Ipavec iz Ljubljanske borze ter Andrej Meža iz NLB d.d. in častna članica Janja Pušnik. Izpostavili so izzive slovenskega in mendarodnega finančnega okolja v času svojih mandatov. Za zaključek okrogle mize, ki jo je moderiral sekretar Primož Cencelj, so sodelujoči aktualnemu predsedstvu podali še nekaj nasvetov, med drugim razširitev spektra tematike seminarjev, okrepitev prisotnosti na družbenih omrežjih ter ohranjanje druženja in pristnih stikov, kar postaja v obdobju digitalizacije še posebej pomembno. Petkov uradni del se je zaključil s predstavitvijo zlatega pokrovitelja Integral Development Corp. Večerno druženje smo nadaljevali z gala večerjo na prostem na plaži Grand Hotela Bernardin, nato pa večer zaključili v plesnih ritmih DJ-ja na terasi hotela.

Sobotni strokovni program, ki ga je moderiral Primož Cencelj, se je pričel s predstavitvijo aktualnih investicijskih tem glavnega analitika za globalne trge obveznic BlackRockovega investicijskega inštituta Scotta Thiela. V nadaljevanju je predsednik odbora za izobraževanje iz ACI FMA Rui Correia predstavil spremembe Kodeksa enotnih standardov in načel deviznega trga ter povabil institucije, da pregledajo posodobljen Kodeks in obnovijo svoje izjave o zavezanosti. Sledila je predstavitev srebrnega pokrovitelja Bloomberg LP, v kateri so predstavili novosti in prihodnje trende razvoja elektronskega trgovanja in njihove trgovalne platforme. Nato nas je naš redni gost Marjan Divjak, generalni direktor Direktorata za zakladništvo iz Ministrstva za finance, seznanil z najnovejšimi dogajanji na trgu obveznic Republike Slovenije. Sledila je makroekonomska predstavitev izredno karizmatičnega glavnega stratega za obvezniške trge pri Rabobank Richarda McGuireja, z naslovom ‘That 1970’s show? Charting the outlook for global rates’. Strokovna predavanja smo zaokrožili s predstavitvijo trendov družbeno odgovornega investiranja in globalnih politik zelenih naložb Trevorja Allena iz banke BNP Paribas. Povzetek strokovnega programa je na voljo tudi v reportaži časnika Finance na povezavi. Udeleženci, tako domači kot tuji, so aktualen strokovni program visoko cenjenih predavateljev izredno pozitivno sprejeli.

Sobotno popoldansko druženje se je začelo v Seči pri Portorožu, kjer nas je pričakala družina Fonda, ki s polno strasti in ljubezni do morja v svoji morski ribogojnici predano in skrbno vzreja piranskega brancina. Najprej nam je Irena Fonda ob slastni degustaciji njihovih dobrot podala nekaj koristnih informacij o zdravi prehrani in načinu vzreje piranskega brancina. Razkrila je tudi nekaj skrivnosti, na primer kako spoznaš svežo ribo ter zakaj ima njihov piranski brancin tako visoko kulinarično, blagovno in marketinško vrednost. Na ogled njihove ‘morske kmetije’ smo se eni podali z ladjico, drugi pa s kajaki. Na odprtem morju, kjer stoji ribogojnica nam je Irena demonstrirala ročno krmljenje mladic ter ob tem razložila izzive, s katerimi se srečujejo ob poškodbah mrež. Ponosni smo, da smo z našim obiskom prispevali k družbeno odgovornem ravnanju, saj je izkupiček iz naslova vstopnine vsakega posameznika v celotni namenjen nakupu ene vreče krme za ribe. Osveščeni glede izjemnosti njihovih izdelkov smo za večerjo izbrali bližnjo restavracijo Ribič, kjer so nam pripravili brancina Fonda na žaru.

Sobotni večer smo zaključili v prekrasnem ambientu gostilniškega Beach Bara, kjer je nas je lokalni DJ uspel spraviti na plesišče že pri prvih uspešnicah in nas držal v plesnem ritmu dolgo v noč.

Glede na izredno pozitiven odziv udeležencev smo lahko z organizacijo jubilejne 30. letne skupščine zadovoljni. K takemu uspehu so poleg angažmaja predsedstva ACI Slovenija prispevali tudi naši pokrovitelji: Integral Development Corp, Bloomberg, Sava Re d.d., Nova KBM d.d., NLB d.d., MTS Marketing in Refinitiv.

Aktualno Predsedstvo ACI Slovenija

Z leve: Primož Cencelj, (Generali Investments d.o.o.), Rok Makovec (Nova KBM d.d.), Mitja Smrdelj (Addiko banka d.d.) Alenka Gedrih (Banka Slovenije), Urška Smolnikar (Banka Sparkasse d.d. ), Igor Bizimoski (Nova KBM d.d.), Branko Hafner (NLB d.d.).

ACI predsedstvo 2022

Pokrovitelji: