Delovanje društva ACI Slovenija

V društvu ACI Slovenia se trudimo biti aktivni in v teh posebnih časih ne puščati svojih članov brez rednih osveščanj o aktualnih temah, vezanih na finančne trge. Člane povezujemo redno, tudi večkrat mesečno, saj smo od redne letne skupščine oktobra 2020, ko je bilo izvoljeno novo predsedstvo, do začetka marca letos, uspeli organizirati že pet virtualnih dogodkov o tekočih dogajanjih na finančnih trgih, začenši z vročo temo o ameriških volitvah, ki jo je predstavil priznani politični analitik, g. Marko Balažic, tik pred dejansko izvedbo volitev. Sledilo je predavanje večkratnega gosta, g. Marchela Alexandrovicha, (Jeffries Int. Ltd.), ki je predstavil cilje ECB denarne politike v 2021 pred ključnim decembrskih zasedanjem Sveta ECB, na katerem so sprejeli dodatne stimulativne ukrepe.

Aktivnosti v letošnjem letu smo pričeli s spletnim predavanjem o gospodarskih izgledih v 2021 za centralno in vzhodno Evropo vključno s Slovenijo, ki ga je izvedel glavni analitik za Slovenijo z bonitetne agencije Moody’s, g. Petter Bryman. V februarju so ponudili virtualno snidenje skupaj z dolgoletnim partnerjem, g. Richardom McGuirejem (Rabobank), ki je s svojim slikovito atraktivnim načinom prezentiranja predstavil možne  scenarije razvoja gospodarstva po covid-19 krizi in kot vedno s svojo karizmo prevzel člane ACI Slovenija.

Z naslednjim dogodkom pa smo se odločili stopiti malo izven cone udobja in omogočili udeležbo na svoj virtualni dogodek tudi ostalim ACI društvom po regiji in bili pri tem zelo uspešni. V uvodnem nagovoru je predsednik ACI Europe, g. Branko Petrović pozdravil iniciativo ACI Slovenija, kateri bodo skušali slediti tudi v ostalih regionalnih društvih. Prava izbira vsebine, investiranje v ESG projekte, je bila zadetek v polno, ki je pritegnila k udeležbi preko 135 članov ACI društev celotne balkanske regije. K močni udeležbi je pripomogel tudi nosilec predstavitev, BlackRock Inc. Uvodoma je g. Scott Thiel, glavni strateg globalnega trga obveznic BlackRockovega investicijskega inštituta, predstavil globalne obete in glavne investicijske teme v 2021. V nadaljevanju sta se ga. Manuela Sperandeo in g. Richard Steel posvetila čedalje pomembnejši tematiki družbeno odgovornega investiranja in implementaciji ESG načel in SFDR direktive v upravljanje portfeljev.  Dogodek je zaokrožil direktor izobraževanja v svetovnem združenju ACI FMA, g. Rui Correira, ki je izrazil navdušenje nad aktivnostjo društva ACI Slovenija in izpolnjevanja osnovnega poslanstva – izobraževanja.

Tako slikovitost udeležencev iz Srbije, Hrvaške, Makedonije Črne gore in seveda Slovenije, je omogočilo le dobro sodelovanje s krovno organizacijo ACI FMA, ki je omogočila vso tehnično podporo. Odzivi udeležencev so bili fantastični.

V društvu ACI Slovenija dokazujemo, da korona časi ne razdružujejo, temveč lahko uspešno združujejo. Vsekakor pa smo optimistični in se že pripravljamo na dogodke v živo, v kolikor bo to situacija dopuščala.

Urška Smolnikar
Podpredsednica ACI Slovenija